24.11.14

Älä luota vieraaseen apuun

Suomenlinnan yksi kivitauluista.
(Kuva: Wikipedia)
Helsingin edustalla sijaitsevan Suomenlinnan eli Sveaborgin (Viaporin) pääsisäänkäynnin,vuosina 1753–1754 rakennetun ns. Kuninkaanportin, itse asiassa koko Suomenlinnan tunnusmerkin, yhteydessä on neljä kivitaulua, joihin on Augustin Ehrensvärdin toimesta hakattu ruotsiksi viestejä jälkipolvelle. Kuuluisimmaksi niistä on epäilemättä tullut lause, jota on käytetty mm. maamme itsenäisyytemme korostamisessa ja liittoutumattomuuden välttämisessä - siis ihan ajankohtaisissa aiheita vaikka vielä nyt 2000-luvulla. 

Tämä teksti kuuluu ruotsiksi:
"Eftervärd, stå här på egen botn, och lita icke på främmande hielp"
eli vapaasti suomennettuna:
"Jälkipolvi, seiso täällä omalla perustallasi, äläkä luota vieraaseen apuun."


Tuota samaa Ehrensvärdin lauseen ajatusta meidän "ulkopuolisten" pitää noudattaa myös täällä Valamossa pidettävässä Suomen ortodoksisen kirkolliskokouksen tiedottamisessa. Jos jotain aiot kertoa, tee se omin avuin, sillä kirkon tiedotukselta et saa mitään apua. Kun sanoin, että laita nyt se tiedote, vastaus oli: "Katso kirkon sivuilta!"

On enhkä riskaabelia puhua omalla kohdallani tiedottamisesta, kun en ole alan ammattilainen ja tiedän termin käyttämisen nostavan joidenkin verenpainetta, mutta lohduttaudun sillä, ettei tuolla kirkon puolellakaan niitä (ammattilaisia) pahemmin ole. Joten ainakin siltä osin tasoissa ollaan, joitain osin toivottavasti myös heitä edellä.

Meidän "harrastuksen pohjalta" tiedottavien tulee hankkia kaikki: laitteet, tiedot, tilat, tapahtumien aikataulut, jne. itse, mitään emme saa, vaikka pyytäisimme. Kerran olen aikaisemmin (ennen tätä päivää) pyytänyt ja esittänyt toiveen, että saisimme kirkon lehdistötiedotteen meillekin Ortodoksi.netiin. Silloin sain yhden, muita ei ole koskaan näkynyt eikä kuulunut, eikä ilmeisesti jatkossakuaan kuulu. Voihan olla, että osoitteeni on kadoksissa. Se muuten on, ihan tiedoksi vain kaikille: nettihoukka(at)gmail.com

Ensmmäinen kokouspäivä oli melkoista haipakkaa, viralliset aloitusseremoniat puheineen ja sitten jo lähetekeskusteluun, jossa ruodittiin monin tavoin esityslistalla olevia asioita. Lähetekeskustelusta on useita puheenvuoroja videoina Ortodoksi.netin Facebook-ryhmäsivulla, jossa niitä voi katsella ja kuunnella, mikäli on ilmoittautunut sivun jäsneksi. Kaikki eivä sinne pääse, sinne pitää ihan oikeasti ilmoittaa halukkuutensa liittyä jaloon seuraan. (kts. www.facebook.com/groups/ortodoksinet/).

Tämän päivän surullisisin tapahtuma oli ylimääräisten puheenohtajien valinta. Tavallisesti piispojen lisäksi valitaan yksi pappisvarapuheenjohtaja ja samaan tehtävään yksi maallikkoedustaja. Papit saivat nimen ulos suustaan, mutta maallikot istuivat typertyneinä ja kukaan ei pystynyt/osannut/voinut/kyennyt ehdottamaan ketään maallikkoedustajaa varapuheenjohtajaksi. Hävetti! Viimein sitten yksi papiston edustaja esitti helsinkiläistä maallikkoedustajaa tehtävään. Nyt molemmissa varapuheenjohtajuuksissa on edustaja Helsingistä. Sillä lailla!

Hannu Pyykkönen
nettihoukka@gmail.com

Kts. Ortodoksi.net / YouTube: Arkkipiispan aloituspuheenvuoro

Ei kommentteja: