23.11.14

Lievää levottomuutta ilmassa - kirkolliskokous alkaa kohta


Valamo iltavalaistuksessa iltapalveluksen jälkeen.
(Kuva © Hannu Pyykkönen)


Taisinpa jossain vaiheessa melkein luvata (ainakin itselleni), etten enää mene mukaan kirkolliskokoukseen, kun kerran sieltä kerran pois pääsin. Tulihan siellä istuttua parikin "kakkua", kuusi vuotta, toisen vielä sivistysvaliokunnan puheenjohtajana. Hyvässä muistissa ovat vielä ne tuhottoman pitkät ja asioita täynnä olevat kokoukset, joissa istuttiin aamuvarhaisesta iltamyöhään. Vaikka silloin toisella kaudella sivistysvaliokunnan ihmiset olivat mukavia ja ahkeria sekä auttavaisia, reilut kolme tiukkaa kokouspäivää veivät yleensä kaikki voimat vanhasta miehestä, joka olin jo silloin, muutama vuosi sitten. Joten entäs nyt.

Nyt ei tarvitse tai oikeammin en edes saa osallistua valiokuntien kokouksiin, koska ne ovat yleisöltä suljetut ja minä kuulun yleisöön. En tosin istuskele kokoussalin takaosan tuoleilla ja kuuntele silmät ummessa, puolinukuksissa puheita, vaan kuvaan koko ajan suoraa netti-TV-lähetystä kokouksen tärkeimmistä osista. Mitä ne ovat, sen joutuu aina päättämään noin viisi sekuntia ennen tilanteen alkamista, joten mitään aikataulua ei ole. Mutta lähetykset voi katsoa joko suorana ja pitää Ortodoksi.netin auki koko ajan tai katsella suorien lähetysten tallenteita osoitteesta: bambuser.com/channel/ortodoksi.net silloin, kun haluaa.

Ensimmäinen lähetyskin Valamosta on jo netissä. Se oli sunnuntai-illan ehtoopalvelus ja sen yhteydessä toimitettu akatistos Jumalansynnyttäjälle. Se löytyy netistä osoitteesta: http://bambuser.com/v/5098385 . Akatistos alkaa nauhoituksessa noin 40 minuuttia alusta ehtoopalveluksen jälkeen. Kokonaiskesto nauhoituksessa on hieman yli tunnin.

Hieman olen jo ennättänyt haistella ilmaa ja selvästi on pientä jännitystä ilmassa. Viime hetken "Jobin postina" tuli yllättävä tieto, että yksi varamiehistä on estynyt tulemasta kokoukseen ja hänen tilalleen ei ole saatu ketään muutakaan, joten vajausta on nyt maallikkoryhmässäkin. Puntit ovat nyt tasan papiston + kanttorien kontra maallikkojen kesken 17 - 17.

Maanantaina 24.11. kokous alkaa virallisesti. Aamu on saapumista, ruokailua, majoittumista ja kello 12 alkaa rukouspalvelus, jonka yhteydessä on kokousedustajien ryhmävalokuvaus. Varsinainen kirkolliskokous alkaa ensimmäisellä täysistunnolla klo 13 ja siitä se sitten jatkaakin omaa aikatauluaan asioiden valmistumisen ja kokoukseen tuomisen tahdissa. Netti-TV-lähetykset alkanevat jo puolenpäivän aikaan ja jatkuvat stten klo 13 täysistunnossa.

Jännityksen aiheuttaja - piispan mahdollinen vaali - on vasta kolmantena kokouspäivänä keskiviikkona noin klo 10, minkä jälkeen lehdistökin kuulee tuloksen ja kokous jatkuu päätökseensä. Kirjoitin "mahdollinen vaali", kun tästä porukasta ei koskaan tiedä päättääkö se ihan tosissaan valita piispan vai tekeekö "viimevuotiset" ja lykkää taas valintaa jonkun alueellis-kirkkopoliittisen tai piispojen valtapoliittisen syyn vuoksi. Mutta saapas nähdä, mitä tossu tehdä!


Hannu Pyykkönen
nettihoukka@gmail.com

Ei kommentteja: