11.1.10

Eläköitymissuunnitelmasta

Olen vuosien saatossa saattanut useita työkavereita eläkkeelle. Aika moni heistä oli noita "vanhan kansan kutsumusopettajia", joita tänä päivänä kaipaan, aikanaan nuorena uudistusmielisenä intoilijana oli tunnelma ajoittain toisenlainenkin. Nyt oman eläkeajan lähestyessä, huomaan pohtivani heidän selviytymistään eläkkeellä. Se selvästikin vaihtelee. Osa on tosi onnellinen, osalla saattaa olla vaikeampaa - tiedä häntä. Entäs oma selviäminen?

Aloin pohtia omaa eläköitymissuunnitelmaa jo vuosi pari sitten. Pohdin erilaisia vaihtoehtoja, mitä voisin ja mitä haluaisin tehdä. Omat rajoituksensa tulee omasta fysiikasta, sairauksista ja jaksamisesta. Mukana kulkee vielä varmasti oma laiskuuskin, joka taatusti määrittelee monta asiaa.

Selvästikin halusin ja haluan yhä matkustella. Minkä verran, sen määrittelee jaksaminen ja terveys. Laitoin tuon ajatuksen kuitenkin päällimmäiseksi, kun sitten ryhdyin pohtimaan: mitä ja miten. Hieman asiaa sotki tasan vuosi sattunut tapahtuma: minusta tuli ukki ensimmäistä kertaa. Lapsenlapsellani on ollut kummallinen vaikutus näihin asioihin ja suunnitelmiini.

Joka tapauksessa ensimmäinen konkreettinen eläköitymiseen selvästikin liittynyt toimi oli oman firman perustaminen, siis ihan vain oman toiminimen perustaminen. Sainpa virnuilla tutuille, että menettäessäni hienon rehtori-tittelini saan tilalle heti toimitusjohtaja-tittelin. Tuon toiminimen puitteissa teen samoja kirjoitus- ja valokuvaushommia, joita olen tehnyt jo vuosia. Nyt vain hieman erilaisessa "shapluunassa" ja pienemmällä veroprosentilla.

Toinen tosi konkreettinen toimi oli vuoden 2009 elokuussa hankkimani kohtuullisen iso, kuudelle hengelle rekisteröity matkailuauto, jolla voin noita edellä mainitsemiani matkojakin tehdä yksin ja joukolla.

Nämä kaksi voi sopivasti yhdistää niin, että ensimmäisellä hankin varoja toiseen toimeen. Eli teen juttuja ja kuvaan, jotta voin sitten taas matkustella.

Muutakin noihin eläköitymissuunnitelmiin saattaa toki vielä sisältyä, mutta ne eivät vielä ole kristallisoituneet sellaisiksi, että niitä voisi tänne laittaa. Mutta joidenkin tuttujen eläkeläisten näkeminen innostaa yhä tiiviimpään suunnitteluun. Nurkan takana näet vaanivat tylsistyminen, viina, sairaudet ja monet muut ongelmat, joita en välttämättä itselleni halua.

Ei kommentteja: