30.8.23

AI 7: "Käännä toinen poskesi"

Tämän blogijutun tekstin on kirjoittanut tekoäly Ai, siis OpenAI ChatGPT ja minä olen vain tarkistanut tekstin faktoja ja kenties aivan aavistuksen verran korjaillut aivan muutamaa teksti-ja kielioppikohtaa. Tekstin oheen laitettu kuva on tekoälyllä käsitelty vanha valokuva, jolla ei välttämättä ole suoraan yhteyttä tekstiin. Se on ainoastaan ns. kuvituskuva.

Hannu Pyykkönen
elämänmatkaaja
nettihoukka@gmail.com

Venäläinen tsaarin armeijan sotilassoittokunta 1900-luvun alussa
Mikkelin puretun Pyhän Georgios Voittajan kirkon rappusilla.

(paranneltu kuva: HAP)

"Käännä toinen poskesi" on sanonta, joka juontaa juurensa Raamatusta, erityisesti Jeesuksen opetuksista. Ortodoksisesta näkökulmasta se edustaa rakkauden ja anteeksiantamuksen periaatteita sekä kutsua seuraamaan Jeesuksen esimerkkiä.

Sanonta viittaa siihen, että kun joku tekee meille vääryyttä tai kohtelee meitä väärin, meidän tulisi vastata lempeydellä ja rakkaudella. Se kehottaa meitä olemaan vastaamatta pahuuteen pahuudella, vaan pyrkimään rakentamaan rauhaa ja ymmärrystä.

Ortodoksinen perinne opettaa, että Jeesus Kristus on täydellinen esimerkki tässä asiassa. Hän itse käänsi poskensa, kun häntä lyötiin ja pilkattiin. Hän osoitti rakkautta ja anteeksiantamusta vihamiehilleen ja kutsui meitä seuraamaan tätä esimerkkiä.

Kääntämällä toinen poski, ortodoksisesta näkökulmasta, me osoitamme ymmärrystä, lempeyttä ja pyrkimystä rakentavaan vuorovaikutukseen. Se ei tarkoita välinpitämättömyyttä tai alistumista vääryyteen, vaan pikemminkin rohkeutta vastata haasteisiin ja konflikteihin rakkaudellisella asenteella.

Kääntämällä toinen poski, me kieltäydymme kostosta ja vihan kierteestä. Ortodoksinen usko korostaa anteeksiantamuksen ja sovinnon merkitystä. Se kannustaa meitä vapautumaan kaunasta ja kantamaan ristimme kärsivällisyydellä ja armollisuudella.

Samalla kääntämällä toinen poski ei tarkoita, että meidän pitäisi hyväksyä vääryyttä tai alistua väärinkäytöksiin. Ortodoksinen usko opettaa myös oikeudenmukaisuuden ja totuuden puolustamisen tärkeyttä. Se kannustaa meitä asettamaan rajat väärinkäytöksille ja käyttämään viisautta vastatessamme haasteisiin.

Joten ortodoksisesta näkökulmasta "käännä toinen poskesi" kutsuu meitä rakkauden ja anteeksiantamuksen tielle. Se kehottaa meitä kohtaamaan vastoinkäymiset ja vääryydet rakentavalla asenteella. Se haastaa meitä rikkomaan vihan ja kostamisen kierteen ja pyrkimään sovintoon ja ymmärrykseen. Kääntämällä toinen poski voimme olla osa Jumalan valtakunnan rakentamista maailmassa, jossa rakkaus ja rauha ovat keskeisessä asemassa.

Terveisin
OpenAI ChatGPT

Ei kommentteja: