Näin jälkeenpäin arvioiden olen viettänyt mitä ilmeisimmin liian paljon aikaa sosiaalisessa mediassa, ja eritoten niistä tietyllä tavalla koukuttavavimmassa: Facebookissa. Näin jälkeenpäin ajateltuna myöskin voi sanoa, että facebook ei ole enää nykyään samanlainen kun se oli joskus. Vaikka se samalla on hurjasti uudistunut ja jopa parantunut teknisesti, niin sosiaalisessa mielessä siitä on tullut entistä kauheampi paikka. Sitä käyttävät ihmiset ovat muuttuneet – sanoisin että osa jopa oudoiksi – ja syynä saattaa tietysti olla se, että nyt noita sivuja käyttävät laajalti myös sellaiset ihmiset, joilla ei ole ollut aiemmin minkäänlaista tietokonekokemusta, sosiaalisista sivusta nyt puhumattakaan. Ja samalla toisinpäin sivuston: sivustot ovat jättäneet sellaiset ihmiset, joilla olisi ollut kokemuksia molemmista noista asioista. Minä lienen jonkinlainen välitilassa olija, joka vielä toiselta jalaltani roikun facebookissa, toisen ollessa jo kokonaan ulkona.
Millainen on sitten minun mielestäni tämä nykyinen huonommaksi muuttunut facebook?
Useilla siellä vierailevilla ihmisillä tarvittavat digitaidot ovat varsin huonoja. Ei tosin kaikilla, mutta ehkä sellaisilla, jotka eivät todellakaan aiemmassa elämässään ole paljoakaan joutuneet tietokoneiden kanssa tekemisiin. Nyt vanhoilla päivillään he yrittävät täyttää sosiaalista yksinäisyyttään roikkumalla tietokoneen maailmassa, Internetissä. Kyseessä siis on mitä ilmeisimmin joukko vanhempia ihmisiä, eläkeläisiä. Sivustojen tekijät ovat useinmiten tehneet sivut siinä toiveessa, että joku lukisi niitä ja toivottavasti myös kommentoisi niitä sanoin. Sosiaalisen median sivuja ei varmaankaan tehdä pelkästään sivujen tekemisen riemusta, vaan ne ovat tarkoitetut kanssakäymisen välineiksi, siis myös kommentoitavaksi – ja mieluummin sanoin.
Digitaitojen puutteessa ei aina osata kulkea tekstissä eteenpäin esimerkiksi linkkien kautta ja ns. ”lukeminen” jää usein pelkkään kuvien katseluun ja otsikkojen lukemiseen. Jos joku vaivautuu lukemaan tekstin, hän ei suinkaan aina vaivaudu vastaamaan siihen sanoilla, vaan joillakin netistä poimituilla hieman tympeällä gif-kuvilla tai -animaatioilla.
Samalla, kun lukuisa joukko hyvälaatuisia aikakausilehtiä on joko lakannut ilmestymästä tai niiden julkaiseminen on vähentynyt, ja monta kertaa lehden ja tilauksen hinta noussut sellaiseksi, että monella ei ole enää varaa lukea aikausilehtiä, ihmiset hakevat ilmaisia korvikkeita netistä. Facebook on yksi tällainen.
Toisinaan kenties yksinäisyydestä johtuvasta syystä hakeudutaan sitten sellaisiin ryhmiin tai sivuille joissa jotain sisältöä löytyy katseltavaksi ja ajankuluksi. Silloin tällöin ei mene kauaakaan, kun joku tällainen lukija sitten tormistautuu ja kommentoi jotain asioita sivustolla, jos se siellä on vain mahdollista. Aina ei kuitenkaan ole.
Sitten ollaankin jo taas uudenlaisten ongelmien parissa. Monella ei toisinaan ole kyseisen sivuston asioiden suhteen minkäänlaista asian osaamista, pelkkä kiinnostaus ja asiaosaamisen puutteet ovat silloin melkoisia. Silti mielipiteitä ja omia näkemyksiä asioista lauotaan melko railakkaasti ja ”suurella asiantuntemuksella” ja mentaliteetilla: ”mutta minä haluan sen olevan näin”. Usein jopa välittämättä normaaleista "käyttäytymis- ja kohteliaisuussäännöistä".
Kun samalla huomattavan monella lukijalla alkaa iän ja puutteellisen osamattomuuden mukana tullut kärttyisäisyys – ja usein jopa siinä ohessa suoranainen ilkeys – saada tilaa yhä enemmän lähes "lonkalta lauoituissa", sen enempää ajattelematta tehdyissä mielipiteissä, soppa onkin jo melkein valmis.
Ihmisistä tulee ulos aivan erilainen ”somepersoona”, mitä hän mahdollisesti aiemman elämänsä aikana – tai jopa normaalioloissa – muuten on ollut: uudenlainen kärttyisä vanha ukko tai akka, jollaisen kohtaaminen ei ainakaan minusta enää tunnu kovinkaan mukavalta.
Jos sitten samoilla sivuilla jostain syystä häärii myös muunlaisia ihmisiä, usein nuorempiakin, joiden elämän ovat täyttäneet erilaiset salaliittoteoriat, massahysteria tai jopa jonkinmoinen joukkopsykoosi, vainoharhaisuus, analyyttisen ajattelun heikkeneminen, soppa kiehuukin jo melkoisella vauhdilla yli äyräiden.
Ainakaan minusta tuollaisella sivustolla vieraileminen tai toimiminen ei ole enää mukavaa ja seurauksena onkin usein sivuston jättäminen kokonaan sivuosaan tai ainakin niin paljon sivuun, kun se kulloinkin on mahdollista.
Itse olen toiminut aktiivisesti monella sellaisella sivustolla, joiden tarkoitus on ollut jakaa jonkinlaista mahdollisimman oikeaa tietoa jostain erityisistä asioista. Asioista, joista minulla saattaa olla joko tietoa tai joista voin hankkia tietoa ja jakaa sitä edelleen. Viime aikoina olen yhä useammin ja useammin kysynyt itseltäni: kannattaako enää tehdä tuota – onko siinä mitään järkeä – miksi pahoittaa mielensä hakkaamalla päätä "nettimäntyyn".
Kun samalla tietotekniikka ja kehitys tälläkin saralla menee hurjaa vauhtia eteenpäin tuoden mukanaan uusia asioita, jotka samalla voivat olla joko hyviä tai huonoja – riippuu ihan tilanteesta ja käytöstä – niin tällaiset ajatukset ovat entistä enemmän syventyneet ja vahvistuneet. Miksi taistelisin "tuulimyllyjä" vastaan? Viitsinkö todella enää tehdä tätä sellaisten kanssa, jotka eivät asioita selvitä ja tutki analyyttiseti ja riittävästi? Sen sijaan he antavat "musta tuntuu"-lausuntoja.
Samalla myös moninaisista ympäristössämme ja maailmalla tapahtuvista muutoksista ja asioista johtuen ihmisten ajattelutapa ja käyttäytyminen toisia ihmisiä kohtaan on muuttunut radikaalisti. Tavallisille tutuille asioille annetaan uusia merkityksiä, jotka ovat usein kaukana todellisuudesta tai vahvasti väritettyjä. Vihollisia, väärin uskovia, pahaa puhuvia tms. nähdään kaikkialla. Ihmisten ”otsaan lätkitään” erilaisia leimoja aivan omituisten omien ja usein virheelistenkin – hyvä ettei vainoharhaisten – käsitysten perusteella.
Jos joissain asiaosaamisessa on vääristymiä, puutteelisten nettitaitojen ja osaamisen sijaan olisi syytä lisätä jollakin tavoin nettiymmärrystä ja asioiden oikeaa hyödyntämistä ja jopa suvaitsevaisuutta. Kaikissa asioissa ei voi suinkaan julistaa aina omaa individualistista oikeaa ”uskomustaan”, vaan niissäkin on usein olemassa muunlainen totuus, pysyvä totuus, usein vieläpä se oikeakin totuus.
Ei tämä todellakaan ole enää niin mukavaa kuin ennen.
elämänmatkaaja
nettihoukka@gmail.com