23.11.15

Ja tuli ensimmäinen päivä ...

Vuoden 2015 kirkolliskokous Valamossa 23.11.2015.
(Kuva © Hannu Pyykkönen)
Vanhan testamentin Genesis eli ensimmäinen Mooseksen kirja (1. Moos.1) kuvaa ensimmäisessä luvussaan maailman luomista. Erotettuaan valkeuden pimeydestä ja nimettyään päivän ja yön tuli ensimmäinen päivä ja luomistyö jatkui.

Tietynlainen luomistyö jatkui myös Valamon luostarissa, kun maanantaina 23.11.2015 siellä kokoontui Suomen ortodoksisen kirkon kirkolliskokous ensimmäisen päivän kokoukseensa. Päiviä on jäljellä vielä tämän jälkeen kaksi, mutta tietynlainen luomistyö lähti Valamossa taas käyntiin.

Pisimpään tuossa luomisvaiheessa on ollut sanan mukaisesti kirkon hallinnonuudistus, jota nyt viimevaiheessa, monen vuoden puserruksen jälkeen, yritetään saada entistä enemmän hiippakuntakeskeiseksi. Kokousedustajat käyttivät mielenkiintoisia ja varmaan myös hyvin perusteltuja puheenvuoroja asian tiimoilta. Enemmistö salissa täysistunnon lähetekeskustelussa esitetyistä puheenvuoroista oli kuitenkin hallinnonuudistusta vastustavia tai jopa sen peruuttamisen kannalla olevia.

Tästä ja oikeastaan jo aiemmin kuulemistani seikoista tehdyn "analyysin" jälkeen arvelen vahvasti, että jotain todella tapahtuu. Onko se sitten sitä, että koko uudistus - jota on muuten valmisteltu kuin Iisakin kirkkoa, vuosikausia - haudataan kaikessa hiljaisuudessa, vai tuleeko uudistus suureen saliin kirkolliskokouksen päätettäväksi valiokunnista aivan uuteen asentoon laitettuna? Vaikea on arvata vielä, huomenna voidaan jo olla viisaampia.

Arkkipiispa toivoo, että asia menee eteenpäin tavalla tai toisella, eikä usko asian hautaantuvan. Toki tarvetta joiltain osin varmasti on muutokselle. Osan nyt syntyneestä vastarinnasta voivat ehkä ottaa kontolleen myös asiaa valmistelleet kirkon virkamiehet. Välillä valmistelussa on tullut esille seikkoja, joista ei valmistelutyöryhmissä ole suuremmin puhuttu ja ihmeellisesti valmistelevat työryhmät ovat vaihtaneet miehitystään tuon tuostakin, kun ne eivät aina ole saaneet virkamiehiä tyydyttävää lopputulosta.

Toinen suurempi asia on sitten kirkon strategia. Yhtenä syynä sen nihkeään etenemiseen ja ehkä vähäiseen valmisteluun on ollut osin piispojen varauksellinen suhtautuminen ko. asiakirjaan, mutta osansa saa ottaa kontolleen myös asioita valmistellut valiokunta, jonka selvästikin olisi tullut olla omassa valmistelu- ja ohjaustyössään jämäkämpi ja johdonmukaisempi.

Itse uumoilin kolmanneksi "suuremmaksi" asiaksi nousevan Iisalmen ortodoksiselle seurakunnalle myönnettävästä avustuksesta keskustelun, mutta asian etukäteiskäsittely jäi suuressa salissa melko vähäiseksi. Kertookohan se siitä, ettei avustusta ole tulossa? Ongelmallinen se monella tapaa joka tapauksessa on ja mitkä ovat sitten seuraukset seurakunnan ajautuessa talousahdinkoon, jää nähtäväksi.

Eteläsuomalaiset kunnostautuivat jälleen jo kokouksen ensimmäisenä päivänä, kun muiden alueiden kirkolliskokousedustajat eivät jälleen saaneet suutansa auki oikeassa paikassa, eivätkä sovittua asioista etukäteen omissa kokouksissaan, kuten etelässä oli selvästikin tehty. Olisi siinä opittavaa muilla hiippakunnilla. Mutta nyt joka tapauksessa etelän ihmisillä on melkoinen "värisuora": valiokuntien puheenjohtajat (jotka on jo valittu kolme vuotta sitten) ovat yhtä lukuun ottamatta "omia" ja nyt värisuoraa täydentää kirkolliskokouksen maallikkovarapuheenjohtaja ja papiston keskuudestaan valitsema tämän kokouksen varapuheenjohtaja.

Tiistaina kokous jatkuu valiokuntatyöskentelyllä ja todennäköisesti jo joidenkin asioiden osalta ns. pöydälle panoilla. Täysin mahdollista on, että huominen päivä on yhtä täysistuntojen sarjaa toinen toisensa perään lyhyen tauon jälkeen. Mutta katsotaan nyt, sillä yöllä voi tapahtua vaikka mitä.

Hannu Pyykkönen
nettihoukka@gmail.com

P.S.
Katso muuten video KP Karjalan ja koko Suomen arkkipiispa Leon ajatuksista ensimmäisen kokouspäivän jälkeen. Taisi olla arkkipiispa ainakin yhtä väsynyt ellei väsyneempi kuin blogin kirjoittaja. Mutta jospa tämä tästä. Haastattelu löytyy osoitteesta: https://bambuser.com/v/5942565

HAP

Ei kommentteja: