25.10.23

A 12: "Heittää ensimmäinen kivi"

Tämän blogijutun tekstin on kirjoittanut tekoäly Ai, siis OpenAI ChatGPT ja minä olen vain tarkistanut tekstin faktoja ja kenties aivan aavistuksen verran korjaillut aivan muutamaa teksti-ja kielioppikohtaa. Tekstin oheen laitettu kuva on tekoälyllä käsitelty vanha valokuva, jolla ei välttämättä ole suoraan yhteyttä tekstiin. Se on ainoastaan ns. kuvituskuva.

Hannu Pyykkönen
elämänmatkaaja
nettihoukka@gmail.com



Kuremäe Jumalaema Uinumise nunnaklooster
eli
Pyhtitsan (Pühtitsan) nunnaluostari Viron Kuremäessa
(Kuva:ON)

"Heittää ensimmäinen kivi" on sanonta, joka juontaa juurensa Raamatusta, erityisesti Jeesuksen opetuksista. Ortodoksisesta näkökulmasta tämä sanonta kutsuu meitä harkitsemaan tuomitsemista ja muistuttaa meitä armollisuuden ja nöyryyden merkityksestä.

Raamatun kertomuksessa Jeesus kohtasi tilanteen, jossa aviorikoksen tehnyttä naista haluttiin rangaista kivittämällä. Jeesus haastoi läsnäolijat heittämään ensimmäisen kiven, jos he itse olivat synnittömiä. Tämä opetus paljasti ihmisille heidän omat rikkomuksensa ja synnit sekä kutsui heitä antamaan armoa, anteeksiantoa ja armollisuutta naista kohtaan.

Ortodoksinen usko opettaa, että Jumala on kaiken oikeudenmukainen tuomari. Hän yksin tietää totuuden ja sydämemme syvyydet. Meidän tehtävämme ei ole tuomita toisia ihmisiä, vaan rakastaa heitä ja olla armollisia heidän puutteidensa suhteen.

"Heittää ensimmäinen kivi" muistuttaa meitä siitä, että jokainen meistä on syntinen ja tarvitsee Jumalan anteeksiantoa. Meidän tulisi olla nöyriä ja tiedostaa omat rikkomuksemme ennen kuin tuomitsemme muita. Sanonta haastaa meitä katsomaan itseämme peilistä ja tunnustamaan omat virheemme ja synnit.

Ortodoksinen perinne korostaa myös lähimmäisenrakkauden merkitystä. Meidän tulisi rakastaa ja tukea toisia ihmisiä heidän heikkouksissaan ja virheissään. Sen sijaan, että heittäisimme kiven ja tuomitsisimme, meidän tulisi olla armollisia ja auttaa toisia palaamaan Jumalan luo.

"Heittää ensimmäinen kivi" kutsuu meitä harjoittamaan ymmärrystä, empatiaa ja anteeksiantoa. Ortodoksinen usko opettaa, että meidän tulisi pyrkiä lähemmäs Jumalaa ja peilata Hänen rakkauttaan maailmassa. Jeesuksen esimerkki opettaa meitä olemaan tuomitsematta ja antamaan toisille mahdollisuuden parannukseen ja kasvuun.

Vielä lopuksi, ortodoksisesta näkökulmasta "heittää ensimmäinen kivi" kutsuu meitä siis olemaan armollisia ja ymmärtäväisiä muita kohtaan. Se haastaa meitä tunnistamaan omat syntimme ja virheemme ennen kuin tuomitsemme muita. Se opettaa meitä rakastamaan ja tukemaan toisia lähimmäisinä, jotka myös tarvitsevat Jumalan armoa ja anteeksiantoa.

Terveisin
OpenAI ChatGPT

Ei kommentteja: