10.10.23

AI 11: "Pestä kätensä jostakin asiasta"

Tämän blogijutun tekstin on kirjoittanut tekoäly Ai, siis OpenAI ChatGPT ja minä olen vain tarkistanut tekstin faktoja ja kenties aivan aavistuksen verran korjaillut aivan muutamaa teksti-ja kielioppikohtaa. Tekstin oheen laitettu kuva on tekoälyllä käsitelty vanha valokuva, jolla ei välttämättä ole suoraan yhteyttä tekstiin. Se on ainoastaan ns. kuvituskuva.

Hannu Pyykkönen
elämänmatkaaja
nettihoukka@gmail.com

Pappismunkki Paisij (Pavel Varlaamovits Rjabov) oli Petsamon luostarin johtajana 1932-39. Puna-armeija vallotti Petsamon ja pidätti Paisijn 1939 ja hänet teloitettiin Neuvostoliitossa 28.12.1940. Vuonna 1992 hänet rehabilitoitiin.

"Pestä kätensä jostain asiasta" on sanonta, joka viittaa vastuun pakoiluun tai velvollisuuden välttelyyn. Ortodoksisesta näkökulmasta tämä sanonta voi herättää ajatuksia oikeudenmukaisuudesta, omantunnon merkityksestä ja vastuunkannosta.

Ortodoksinen usko opettaa, että jokaisella ihmisellä on vastuu teoistaan ja valinnoistaan. Jumala on kaiken oikeudenmukainen tuomari ja näkee sydämemme aikeet ja teot. Meidän tulee olla vastuullisia omasta käyttäytymisestämme ja kantaa seuraukset valinnoistamme.

"Pestä kätensä jostain asiasta" voi liittyä tilanteeseen, jossa henkilö pyrkii pakenemaan vastuutaan ja välttämään seurauksia omista teoistaan. Tällainen asenne on vastoin ortodoksisen perinteen opetuksia, jotka korostavat vastuunkantoa ja rehellisyyttä.

Ortodoksinen usko opettaa, että meidän tulisi pyrkiä oikeudenmukaisuuteen ja totuuteen kaikessa, mitä teemme. Emme saa vältellä vastuuta tai pyrkiä puolustelemaan vääryyttä. Sen sijaan meidän tulee kohdata tekomme, tunnustaa mahdolliset virheemme, katua ja pyrkiä parannukseen.

"Pestä kätensä jostain asiasta" ei ole yhteensopiva ortodoksisen näkemyksen kanssa, sillä se edustaa vastuun pakoilua ja omantunnon vaientamista. Ortodoksinen perinne korostaa omantunnon merkitystä, joka toimii Jumalan läsnäolon äänenä meissä. Meidän tulee kuunnella omaatuntoamme ja toimia sen ohjaamana.

Lisäksi ortodoksinen usko opettaa anteeksiantamuksen merkityksestä. Vaikka voisimme kokea syyllisyyttä tai epäonnistumista teoistamme, Jumala kutsuu meitä parannukseen ja antaa meille mahdollisuuden kääntyä pois vääristä teoistamme. Hän on armollinen ja rakastava Isä, joka antaa meille mahdollisuuden aloittaa uudelleen ja oppia virheistämme.

Joten ortodoksisesta näkökulmasta "pestä kätensä jostain asiasta" ei ole hyväksyttävää. Sen sijaan meidän tulee kantaa vastuumme omista teoistamme ja pyrkiä oikeudenmukaisuuteen, rehellisyyteen ja parannukseen. Meidän tulee kuunnella omaatuntoamme ja olla valmiita kohtaamaan seuraukset teoistamme, samalla pyrkien Jumalan anteeksiantoon ja kasvuun hengellisellä polullamme.

Terveisin
OpenAI ChatGPT

Ei kommentteja: