26.1.20

Onko sinulla poisluovutettavia ortodoksisia kirjoja?

Ortodoksi.netin yhtenä ylläpitäjänä ja ortodoksisten kirjojen keräilijänä hallussani on laaja ortodoksinen kirjasto. Korkean ikäni ja hiljalleen heikentyvän terveyteni vuoksi olen aloitellut sen järjestämistä, luettelointia ja skannausta, osana ns. ”kuolisiivoustani”. Tarkoitus ei kuitenkaan ole suinkaan kuolla ihan tuosta noin, siitä päättänee Luoja aikanaan. Mutta en jätä tätä asiaa kuitenkaan ihan viime henkäisyyn.

Aikanaan – ehkä kesään mennessä – saan valmiiksi nettiin listat ja skannaukset, joita jo nyt on runsaasti Ortodoksi.netin sivuilla luokassa ”Kirjallisuus” (tällä [26.2.2020] hetkellä 569 teosta, linkistä avautuvassa osoitteessa). Tässä yhteydessä kuolinsiivouksessa skannaus ja listaus on pelkän kuvan ja perustietojen lisäämistä Ortodoksi.netin sivuille. Myöhemmin pitää yrittää lisätä esittelytekstiä lisää tai joku muu tekee ne.

Tämän päivän maailmassa kirja on menettämässä merkitystään, kun kaiken mukamas löytää netistä. Mutta niinhän ei suinkaan ole ja ainakin omassa maailmassani kirja säilyttää sille kuuluvan arvonsa. Toivon, että jälkeeni jäävä kirjasto löytää sitten aikanaan paikan, jossa se kokonaisuutena voi hyödyntää kirjojen ystäviä. Paikka ei ole vielä selvillä, vaikka erilaisia kaavailuja toki onkin. Kirjoja ei joka tapauksessa myydä kirpparilla eikä jaeta ilmaiseksi niitä haluaville, se sijoitetaan mahdollisuuksien mukaan kokonaisuutena jonnekin.

Luulen, että tuo sama ongelma kirjojen kanssa tai oikeammin kirjojen tulevaisuuden kanssa on monella kirjojen ystävällä. Siksi tarjoan apuani ainakin sellaisissa tapauksissa, kun jotkut ortodoksiset suomenkieliset kirjat puuttuvat kirjastostamme. Otan mieluusti vastaan tällaisia PUUTTUVIA kirjoja, muuhun tilani eivät riitä. Jo nyt niitä on ”liikaa” – kuusi kirjahyllyä täynnä – arviolta noin 1000 erilaista kirjaa ja kirjasta sekä noin 2000 ortodoksista lehteä (mm. Aamun Koittoja reilut 1500).

Aamun Koiton numerojen luettelo (jota päivitetään koko ajan) löytyy myös Ortodoksi.netistä ja siitä selviää, mitä numeroja meiltä puuttuu. Lista löytyy oheisesta linkistä. 

Mikäli jollakin siis on tällaisia poisluovutettavia (pääasiassa vanhempia) säilytettäviä kirjoja ja Aamun Koittoja (uudet ovat kirjastossa melko hyvin edustettuina), otan niitä vastaan, mutta en voi kuitenkaan maksaa niistä mitään. Kuljetuskin on hyvä hoitaa noutona tai ystävien kuriiripostina. Joissain tapauksissa niitä voinee postittaakin tai viedä tarvittaessa vaikka vierailulla Valamon kirjastoon ja jättää sinne Ortodoksi.netin nimellä odottamaan noutoa. Olemme muutoinkin tehneet yhteistyötä Heinäveden Valamon luostarin ja Valamon kirjaston kanssa, jossa on hyvä ja laaja ortodoksinen kirjakokoelma.

Mutta ehdottomasti on syytä AINA ensin etukäteen sopia, mitä kirjoja (tai myös lehtiä) lähettää ja miten. Kirjasto sijaitsee tällä hetkellä Mikkelissä kotonani. Minuun saa tässä asiassa yhteyden parhaiten sähköpostilla, joka on joko info@ortodoksi.net tai yllapito.ortodoksinet@gmail.com ja on hyvä muistaa, etten voi aina vastata heti viesteihin, mutta teen parhaani. Viestin yhteydessä voi myös ilmoittaa muiden yhteystietojen ohessa puhelinnumeron, johon voin tarvittaessa soittaa.


Hannu Pyykkönen
nettihoukka

Ei kommentteja: